Drankenhandel Van Nueten Herentals

Dranken


Energie-dranken

Een sportdrank is een drank te gebruiken door sportbeoefenaars waarvan het de bedoeling is dat deze snel de dorst lest en snel door het lichaam wordt opgenomen.

Meestal zijn de dranken hypotoon of isotoon, wat inhoudt dat ze weinig koolhydraten en mineralen bevatten. Hierdoor wordt de drank snel opgenomen door het lichaam. Ook vullen ze zouten en mineralen aan en mogen ze niet zwaar op de maag liggen.

De marketingboodschap van de energiedrankjes is dat het effect hoofdzakelijk komt van de toegevoegde cafeïne. Maar ook de hoeveelheid suiker die in de drankjes zit kan de prestaties (kortdurend) verhogen. Door de suiker hebben deze dranken een vrij hoge calorische waarde, vergelijkbaar met bijvoorbeeld cola. Enkele merken komen daarom met een  suikervrije variant. Ook de andere stoffen, zoals taurine, leiden volgens de fabrikanten tot een prestatieverhoging. Deze bewering is echter omstreden.

In de regel is de hoeveelheid cafeïne in één blikje (250 ml) 80 mg/blik. Een kopje koffie bevat tussen de 40 - 100 mg cafeïne (gemiddeld zo'n 50 mg bij een normaal kopje gefilterde koffie en 70 - 100 mg bij een mok van +- 300 ml). Een mok kan vergeleken worden met ongeveer een heel blikje energiedrank. Een kopje thee bevat ongeveer 20-40 mg en sommige soorten thee, zoals groene thee, bevatten een zeer lage hoeveelheid cafeïne, die te verwaarlozen is in vergelijking met een blikje energiedrank.

De maximumdosis cafeïne voor een volwassene ligt op 200 tot 400 milligram per dag. Voor een tiener van 10 tot 12 jaar is dat 85 milligram per dag.

Kortom, energiedrankjes kunnen bevorderend zijn voor het leveren van prestaties, maar ook destructief werken, vooral in grote hoeveelheden. Op grond van de hoeveelheid cafeïne kunnen deze drankjes beter niet in grote hoeveelheden (door kinderen) worden gedronken.

Hoewel een sporter behoefte kan hebben aan extra vitamine-inname, heeft het geen zin deze in een sportdrank toe te voegen. Een sportdrank is bedoeld om op korte termijn een vochttekort aan te vullen, terwijl een vitaminetekort doorgaans over een periode van enkele weken wordt opgelopen.


Energie-dranken verkrijgbaar bij Drankenhandel Van Nueten: